Suzanne Axell

Suzanne Axell: "Låt våra äldre ha rätt till friska tänder"

”Den blomstertid nu kommer med lust och fägring stor…” Den vackraste melodin klingade i den lilla kyrkan där vi hade samlats, för att säga adjö.

En 94 år gammal kvinna hade lämnat det här livet och hennes kamrater var på plats, efter många år och många minnen tillsammans. Hårt arbetande människor, en gång i tiden, gamla nu där i den sörjande gruppen och många som tyvärr hade förlorat sina tänder.

Jag satt där i kyrkan och tänkte: Hur kunde det bli så här i landet Sverige?

En trasig framtand. En glugg här och där. Många hade hål i tandraderna, gapande fula hål som tog bort en del av personligheten. En del skämdes, och höll för munnen när de skulle prata.

Fler och fler äldre i vårt land, har inte råd att fixa sina tänder och det påverkar mycket – hälsan, självförtroendet, och inte minst det sociala bemötandet. Tandraden betyder mycket.

Professor Björn Klinge i läran om parodontologi (dvs. läran om våra tänder) har vittnat om att när han som har bra tänder satte på sig en tandprotes som han gjort själv och som gjorde hans ”gaddar” gula, fula och krokiga med hål i, fick han ett helt annat bemötande av sin omvärld. Nonchalerad rent ut sagt. Nedvärderad.

Alltså; hur du ser ut i munnen påverkar det mesta.

Vad gör då en människa som inte har råd att laga tänderna? Jo, det dåliga alternativet blir att dra ut tanden. Det är billigare trots allt än att laga den. Den ännu värre lösningen är att tanden får sitta kvar, tills den ramlar ut av sig själv. Definitivt billigare men plågsammare och leder ofta till inflammationer och värk.

Idag finns det forskning som visar att dåliga tänder försämrar hjärtat och kärlen i kroppen. Magen tar stryk och munhälsan är extra viktig för medborgare med demens.

Jag tittade på alla dessa äldre människor i kyrkan som inte har möjlighet att göra något åt sina tänder. Pengarna saknas. Det var sorgligt.

Idag när matkostnaderna skenar, väljer många äldre hellre ett mål mat per dag än att sköta om tänderna som ska tugga maten. Det är för dyrt att gå till tandläkaren, helt enkelt

Men är det värdigt Sverige? Att alla de stora generationer som nu bli gamla ska tvingas välja

mellan maten och tänderna? Att där många har arbetat fram till pensionsåldern ska tvingas skämmas för sina munnar, för att de inte har råd att göra något åt det?

Vi måste börja stötta våra äldre i Sverige. Mer och bättre. Inse att vi är ett av två länder, Japan är det andra, som har den äldsta befolkningen i världen, och ta fasta på det. Respektera de gamla och deras gärningar, för alla oss som kom efter.

skriv på namninsamlingen för 65+Reformen och tänderna! Skriv på namninsamlingen och visa att det är viktigt att alla äldre i Sverige får ha bra tänder.

För det är lättare att ge någon annan ett leende i livet, om man har tänderna kvar.

Suzanne Axell