Om oss

Alltid vid er sida.

För snart ett och ett halvt år sedan bestämde vi oss för att börja driva en bortglömd men viktig fråga. För oss, som arbetar med tandvård varje dag vet vi hur viktigt detta är för så många vi möter dagligen.

Vi ser att äldre, som har störst behov av tandvård, ofta har minst ekonomiska marginaler. Trots det har det länge saknats en politisk reform som gör det ekonomiskt möjligt för fler 65-plusare att kunna gå till tandläkaren. Om den inte finns får vi sätta igång den själva, blev vår slutsats. Om inte vi, vem ska då göra det? Om inte nu, när ska det då ske?

Så vi satte igång. Vi som jobbar på Aqua Dental, inklusive vår kollega professor Björn Klinge, tog kontakt med några profiler med stort stöd bland Sveriges äldre. Våra vänner på News55 slöt upp bakom kampanjen och har varit enormt viktiga i sitt arbete. Folkkära profiler som Artur Ringart, Susanne Axell, Ulf Elfving och Bertil Marklund har varit lika drivande genom sina personliga insatser som opinionsbildare för en ny 65+reform.

Hela vår personal ställde sig bakom arbetet med 65+reformen genom att sprida budskapet och möta våra många äldre patienter på sitt allra bästa sätt. Vi tog själva initiativ till en egen seniorrabatt på 1 000 kronor per patient vid besök hos våra kliniker. Vi ville visa inte bara genom ord, utan också genom handling, att vi är beredda att gå före, även innan ett rättvisare system finns på plats på nationell nivå. Det beslutet har kostat oss en hel del pengar, men har samtidigt varit värt varenda krona.

25 000 namnunderskrifter och 18 månaders outtröttligt arbete senare kom beskedet. Regeringen har just bestämt sig för att införa en 65+reform med billigare tandvård för personer som är 65 år och äldre.

“Allt för många i Sverige, inte minst äldre, får inte den tandvård de behöver, helt enkelt för att de inte har råd”,säger socialminister Jakob Forssmed.”

En utredare har nu tillsatts av regeringen för att ta fram ett konkret förslag på hur beslutet kan bli verklighet. Politik tar ibland tid och därför kommer det dröja ett par år innan reformen märks i 65-plusares plånböcker. Men att beslutet är fattat är en otroligt viktig och efterlängtad nyhet.

Vi är stolta över våra medarbetare, patienter och samarbetspartners som i allra högsta grad fått upp frågan på agendan. Det är en bedrift som vi ser som ett eget, viktigt kapitel i Aqua Dentals historia. Tack till er och länge leve 65+reformen!

Vill du komma i kontakt med oss? Maila till: hej@reformen.se