Artur Ringart

Artur Ringart: Därför måste tandvården få mer pengar

Tandläkarbesök är på tok för dyrt och gräver djupa hål i plånboken. För oss årsrika som har gått i pension svider det extra mycket, då vi i kraft av vår ålder har slitit mer på tänderna och det i sin tur kräver fler eller större behandlingar.

Jag har aldrig varit förtjust i att gå till tandläkaren. Min skepsis finns kvar sedan min tid i skolan. Ett besök hos käftis var inte populärt. Då uppskattade jag inte att jag fick mina tänder lagade genom skolans försorg. Vi hade en tandläkarmottagning i min skola, Spånga Läroverk. Jag minns när den långsamma, tröga, hamrande borren arbetade sig in i mina tänder och den smärta jag fick utstå. Det var inte roligt.

Min skepsis mot tandläkarbesök följde mig genom livet tills jag en dag för drygt fyrtio år sedan var tvungen att återuppta bekantskapen med tandläkaryrket. Min nya tandläkare hade stor förståelse för min rädsla och ångest inför smärta. Han var mycket försiktig, det fanns nya snabba, kylande borrar och en del bedövningsmedel. Men framför allt så visslade han under sitt arbete med mina tänder. Det hade en lugnande effekt på mig.

Han uppmanade mig att inte vänta så lång tid till nästa tandläkarbesök. Om jag skulle ha något hål på gång blir det bara värre om jag går och låter det frodas. Bäst att åtgärda det så fort som möjligt. Det ledde till att jag de senaste fyrtio åren besöker min tandläkare två gånger om året. Det har gjort att mina tänder ständigt är i gott skick och om de måste åtgärdas är det i allmänhet ett litet hål som ska lagas. Jag får dessutom en ordentlig översyn av tänderna. Tandsten och annat tas bort och min tandläkare har en bra kontroll över statusen på mina tänder. Tandläkarbesök två gånger om året, kanske är överdrivet tycker några, men det har hållit min ångest inför tandläkaren i schack.

Det är klart att tandläkarbesöken kostar. Jag vet att när hushållskassan tryter för oss årsrika, så spar man på tänderna. Det blir inga besök hos tandläkaren för man har helt enkelt inte råd. Pengarna ska räcka till hyra, mat och mycket annat. För min egen del kostar mitt tandläkarbesök runt 900 kronor, om jag inte har några hål, tandsten tas bort och tänderna får sig en ordentlig översyn. Om något måste åtgärdas är det inte något större ingrepp. Det tar kort tid och kostnaden blir inte så orimligt hög.

När jag var mindre fick jag alltid ett bokmärke när jag varit duktig hos tandläkaren. Jag skulle haft en stor samling idag om den traditionen hade fortsatt upp i åren.

Jag anser att även tandläkarbesöken på ett mer konkret sätt ska ingå i det vanliga högkostnadsskyddet som gäller för sjukvården. Det system som vi har nu med olika kostnadstak svider för många. Tänderna är också en del av kroppen och tändernas kondition brukar vara en avspegling av kroppens. Jag tycker inte att vi ska sitta tysta och acceptera den situation som vi har idag. Det är bättre att säga ifrån för att få till en ändring till det bättre.

Därför har jag skrivit på 65+ Reformen som vill ge mer pengar till tandvården.

Skriv på du också här!